• BG
  • EN
+359 878 050 450; +359 888 796006 office.sailingdream@gmail.com

о. Тасос

Основни забележителности и плажове

  • Лименас (Тасос) – римски руини на театър, тържище и акропол високо над града, останки от храмове и пр. Близо до пристанището на Лименас се намират руините на древния централен пазар – агората. Непосредствено до археологическия музей се намират храмовете на Артемида и Дионис, а нагоре по хълма са разположени Акрополът, храмът на Атина и античният театър.
  • Етнографските музеи в Калирахи и Лимеанрия
  • Село Теологос (Богослов) във вътрешността на острова – основано от бежанци от Константинопол през 16. век и главно селище на острова до края на османската власт. Теологос е обявен за културна столица от гръцкото правителство през 1979 г., със запазен автентичен вид на строителството. Селото все още произвежда своите традиционни маслини, зеленчуци, алкохол и агнешко месо, така че, ако седнете в местна таверна, почти сигурно ще опитате местна продукция.
  • С.Панагия (Богородица). Известно с каменните си къщи и покриви, изобилието от течаща вода и калдъръмените улици. Построени са по време, когато транспортът на хора и стоки се е извършвал с магарета. На много места има извори, като най-известният е „Изворът на любовта“ в края на тясна уличка. На няколко километра от селото в се намира пещерата „Дракотрипа“-  пещера със сталактити и сталагмити, чиято дължина все още не е напълно изследвана. Има и Музей на зехтина.
  • Музей на зехтина и маслината в Скала Прину, който писва производството на зехтин, фотографска изложба, изложба на около 40 от 130-те известни днес видове зехтин, както и дегустационна зала.
  • Манастир „Архангел Михаил” е най-големият манастир на Тасос в близост до Алики. Разположен край панорамния път и на върха на скала, може да се види и откъм морето. Той е женски и е основен обект за посещение от туристите и поклонниците.
  • „Алики“ или Залив на русалките. Малко рибарско селище на полуостров, между два залива. Това е един от най-популярните плажове на Тасос. Водата е кристално чиста и е прекрасно място за всички – деца, плувци и просто излежаващи се на брега. Скалите са чудесно място за къпане, но се пазете от многобройните морски таралежи. Все още има останки от постланата с мрамор пътека „marmarostrata“, водеща към храмовия комплекс, както и недообработени мраморни блокове.

·         Салиара е плаж на източното крайбрежие на острова. Наричат го Marble Beach ("Мраморният плаж") заради белия пясък и белите мраморни камъчета по дъното оцветяващи водата в уникален синьо-бял цвят напомняйки за брега на тропически остров. Дори в най-горещото време пясъкът е хладен, заради мраморните камъчета в него.

  • Парадайз, разположен срещу остров Кинира. Пищна борова гора достига до златистия пясъчен плаж с кристално чисти плитки води, където има чадъри и бар. Неслучайно е наречен така.
  • Ливади. Плажът се намира точно под известния манастир “Архангел Михаил” и предлага изключителен пейзаж. До него се стига по черен път, или по вода. Пясъчен плаж с чисти води.

 

Real Time Analytics