• BG
  • EN
+359 878 050 450; +359 888 796006 office.sailingdream@gmail.com

о. Лимнос

Лѐмнос или Лѝмнос е в северната част на Егейско море и е осмият по големина остров на Гърция.   Има внушителна бреговата линия от 263 км. Най-високата точка на острова е на 430м надморска височина. Пейзажът е хълмист, с предимно ниска растителност и на места равнинен. Има от 36 селища, които могат да се обиколят за ден с кола под наем. Aдминистративен център e гр. Мирина.  Поради късно развилия се туризъм, Лимнос не е сред най-известните по света гръцки острови, като Родос, Санторини или Корфу. Това обаче е и предимство, тъй като островът така е запазил облика си, без да се е променила много околната среда, което го прави желана дестинация за все повече туристи. 

На острова има доста големи плажове с плитка вода и фин пясък, някои от които са се обособили и като мини курорти. Второто по големина село е Мудрос с малко пристанище на югоизток. Мудрос се счита за най-туристическото място на острова, въпреки че в него няма плаж, само на няколко километра има прекрасни плажове и приятни бийч барове. Почти всички плажове на Лимнос са пясъчни и плитки, много подходящи за малки деца, както и плажове в закрити заливи предпазващи от вълни, но предлагащи свеж вятър, което е рай за любителите на уинд- и кайт сърфинга. В северозападната част има и диви и неорганизирани плажове за търсещите усамотение.

 Забележителности и интересни места за посещение:

 - град Мирина и крепостта над нея, предлагаща неповторима панорама.
- Древният град Ифестия. Лимнос е известен от митологията като острова, на който се е намирала ковачницата на Хефест и този град е посветен на него
- Старата църква Панагия Какавиотиса - уникална църква без покрив, построена в пещера на върха на голяма скала (на 5 км от Мирина)
- Храмът Кавирио в североизточната част
- Морската пещера на Филоктет под храма Кавирио, като във вътрешната част на пещерата се стига с лодка
- Вкаменената гора - фосили от дървета, покрити с вулканична лава преди векове
- Нос Фаракло, с интересни варовикови образувания 

Real Time Analytics