• BG
  • EN
+359 878 050 450; +359 888 796006 office.sailingdream@gmail.com

о. Самoтраки

Остров Самотраки се намира в североизточната част на Егейско море. Разположен е на разстояние около 24 мили южно от Александруполис. Площта на острова е 178 кв.км, дължината му е 17 км.  Има овална форма, с дължина на бреговата линия 59 километра, като 35 км от тях са плажове, предимно покрити с дребни камъчета. Уникален е с девствената си природа с рязко издигаща се планина, с богата флора и фауна, с кристална течаща вода, с водопади и малки вирове по теченията на планинските реки. Чинаровите гори растат по плажовете на Самотраки почти до водата. Водите около Самотраки крият един от най-богатите на морски видове подводни светове в Средиземноморието.

Самотраки не прилича на никой друг остров. Неговият предимно планински релеф и оскъдните плажове го правят по-предпочитана дестинация за планинари, любители на природата и дори за медитация и йога, тъй като морският туризъм тук е на заден план. Внушителната планина Саос (най-високата в Егейско море), доминира над целия остров и се вижда отвсякъде.
Пристанището на острова се нарича Камариотиса и е малко крайбрежно село. Столицата Хора е на 2 км от морето, в подножието на Саос. На севрния бряг има три курортни области – Палеополи, Кариотес и Терма, всичките твърде малки, за да бъдат класифицирани като села, но с по няколко хотела, таверни и тесни каменисти плажове. Терма е най-голямото и има горещи минерални извори и общински бани. Единственият голям (и пясъчен) плаж на Самотраки е Пахия Амос, на южното крайбрежие.  
Друга атракция на острова са водопадите, достъпни по пътека, която тръгва от околностите на Терма. Първият водопад е Грия Ватра, на 20 минути пеш, а вторият е Фония, до който се стига по малко по-труден маршрут. Около водопадите се образуват малки каскади и езера, в които може да се плува през лятото (но все пак водата е студена). Църквата Панагия Кримниотиса също заслужава посещение. Построена е на върха на стръмна скала на плажа Пахия Амос, с панорамна гледка към плажа и заобикалящата природа, и с малка таверна отстрани. Местен специалитет в таверните е печеното полудиво козле, тъй като на острова има изобилие от подивели свободно живеещи стада домашни кози.

Real Time Analytics