• BG
  • EN
+359 878 050 450; +359 888 796006 office.sailingdream@gmail.com

Халкидики

П-в Халкидики се намира в северна Гърция и се състои от  три полуострова - Касандра, Ситония и Атон (Света Гора).

Плажовете на Халкидики завладяват с финия пясък, с богатата растителност и чистите си морски води, като много от тях всяка година биват удостоени със Син флаг. 

Регионът задоволява туристите както със селища в битов стил, така и с  космополитни курортни центрове с безспирен нощен живот. Има неизброими възможности за любителите на водните спортове, както и за онези, които обичат планинския туризъм, ходенето пеша и колоезденето.

Касандра

Касандра е най-западният и най-населен ръкав от п-в Халкидики, носещ името на древния цар Касандър. Отделните курорти (или по-скоро селца) са разположени на няколко километра едно от друго, затова спокойно можете да обикаляте околностите без да ви омръзне. Ако нямате кола, винаги можете да наемете колело, мотор или АТВ, или пък да се качите на междуселищния автобус.

Природа. Водата навсякъде е кристално чиста и много синя. На места по дъното има камъни, по които има морски таралежи, затова внимавайте. Вълните са рядкост на източното крайбрежие и морето почти винаги е спокойно. Рибките понякога са закачливи и може да ви побутват, ако стоите дълго на едно място. Вместо миди по брега има малки цветни камъчета. Водорасли няма.
Растителността на ръкава е представена от маслинови дървета, палми и олеандри. В някои от курортите растат борови дървета и оттам идва усещането за море и планина на едно място.
Плажове. През активния сезон (Юли и Август) става доста населено. Плажовете на ръкава не са еднакви навсякъде - някои са само с фин пясък, други с пясък, примесен с камъчета. По дъното на морето около брега доста често има камъни. Има разнообразие както от диви плажове, така и от по-култивирани, с барове, шезлонги и атракции.
Заведения. Има от всички видове и по много. Няма високо застрояване, хотелите, дори и от по-високите категории, са на по максимум 4 етажа, с редки изключения. Следобед има сиеста, затова не се изненадвайте, ако някои магазини или фурни са затворили за няколко часа следобед. За сметка на това, вечер всички работят до късно.
Водни спортове не се предлагат във всички курорти, затова ако държите да има такива, проучете въпроса предварително.

Ситония

Местоположение. Ситония  е средният, втори ръкав на п-в Халкидики.  По-малко населен е, предпочитан от туристи, които се наслаждават на природата и тишината. Пътната инфраструктура не е толкова добре развита, както на Касандра, няма и много забавления, но е чудесно място за бягство от цивилизацията.

Природа. Наричат този ръкав „симфония от зелено и синьо”, защото това са цветовете, които виждате постоянно около вас. Богатата растителност стига до сините води на брега. Плажовете са разделени на по-малки или по-големи заливи от скали. Голяма част от тях са абсолютно пусти, защото пътят до там е черен и не се виждат от главния път. Водата, както и на другите ръкави, е кристално чиста и спокойна. Морето кипи от живот и ако си вземете маска, можете да видите преминаващи пасажи рибки, малки октоподчета и рапани. В някои заливи има и коралови рифове.

Плажове в курортите. През лятото плажовете на известните курорти могат да станат пренаселени, но винаги има алтернативна дестинация на няколко километра от курорта.

Заведения. Заведения, сувенирни магазини, пекарни и супермаркети има във всеки курорт, дори и в най-малките.

Развлечения. На повечето места (особено по-населените) се предлагат коли и ATV под наем. Обраслите с борови дървета върхове във вътрешността на ръкава са достъпни по определени пешеходни маршрути и предлагат невероятни панорамни гледки към морето и трите ръкава на Халкидики.

Real Time Analytics