• BG
  • EN
+359 878 050 450; +359 888 796006 office.sailingdream@gmail.com

Марония

Марония или Мароня  e градче в Северна Гърция. Намира се на 34 км югоизточно от окръжния център Комотини и на няколко километра от беломорския бряг. Мароня със смесено българско и гръцко население. В края на миналия век на 10-тина километра от селището за него е изграден малък рибарски пристан наречен от местните „Св. Харалампий“.
В селото има запазени стари къщи и е хубаво място за разходка. Пътят минава през площада, където ще намерите няколко таверни и кафенета под сянката на големи дървета.

Градът е поставен за пръв път под гръцка администрация на 28.5.1920 г., е силно свързан с делото на Петко войвода като център на неговата борба против Османската власт.

На 20 юни 1864 г. в околностите на Мароня, в местността Жълт камък (Сарикая), отрядът на Петко войвода разбива пратените турски потери и започва да ги преследва.

По-късно четата отново се установява около Мароня когато Петко войвода за малко не е отровен от местния гръцки лихвар Калън (Дебелия) Тома, протеже на Цариградската власт.

С Мароня е свързана и романтична легенда за вече разведения Петко и едно тукашно момиче – Аспасия, която била влюбена в него и го предупредила да не яде от отровената от Калън Тома храна.

В края на 1877 г. Петко войвода освобождава град Марония заедно с околните села от османска власт и установява тук българска власт. Тъй като по Санстефанския договор районът остава в турско, Марония е провъзгласена за „свободна Република“, а Българската власт се държи цели 3 седмици, когато „Републиката“ е атакувана от войска, башибозук и черкези, командвани от двама турски генерали. Четниците, предадени от гръцкия поп Филип, се изтеглят с част от населението от града, заемат височините край Марония и започват да обстрелват турците, които бързо отстъпват, стъписани от добрата организация сред българските редици. На 10 март дружината и голяма част от населението необезпокоявано се оттеглят в близкия Доганхисар, родното село на войводата, което е в руската зона.

Real Time Analytics