• BG
  • EN
+359 878 050 450; +359 888 796006 office.sailingdream@gmail.com

Северни Споради

Спорадски острови

Спорадските острови, Северните Споради или само Спорадите са група острови намиращи се в Егейско море в района на Волос и се състои от 24 острова, от които само 4 са населени:
Алонисос: Островът е дълъг 20 км  и широк 5 км в най-широката си част. Всички селища на са разположени по източното крайбрежие, защото западното е каменисто и неподходящо. Плажовете на Алонисос са малки и предимно каменисти. На острова живеят представители на застрашения от изчезване Средиземноморски тюлен-монах.

Скиатос е остров с повече от 60 плажа както най-често е описван. Въпреки относително малките си размери от 12 км дължина и 6 км широчина, Скиатос има цели 65 плажа, като още по-необикновено е, че повечето от тях са пясъчни, което е рядко срещано за остров. Някои от най-известните плажове са Кукунариес,  Мегали Амос, Банана, Трулос, Вромолимнос и Мандраки. До някои плажове се стига само по море, което ги прави особено желани за ветроходни туристи. Такъв е екзотичният плаж Лалария. Скиатос е заобиколен и от 6 малки ненаселени островчета, до които може да се стигне по вода.
Популярен е сред туристите и заради летището, което е единствено за цялата група на Спорадите. През 2008 г. Скиатос се прочу и като един от двата острова, на които бе заснет филмът Mamma Mia.

Скопелос е изключително зелен – със своите над пет милиона бора, 50 000 маслинови дръвчета и едва 5000 жители той е запазил природата си по уникален начин. Плажовете покрити с малки камъчета са оградени от борови гори, а водата е кристална. Спокойствието и автентичният дух на гръцката култура, които се усещат навсякъде, са причина да бъде избран за снимачна площадка на филма Mamma Mia. Главните градове – Скопелос и Глоса – заслужават да им отделите един ден. Традиционните къщи с каменни покриви, врати и прозорци от дърво и цветни капандури почти се допират една в друга с балконите си, надвиснали над тесните улички. Основното пристанище на острова е главния град Скопелос. Въпреки малките си размери (под 100 кв.км), островът има 360 църкви! Много от тях са отворени само в деня на покровителя си. Най-старата е „Агиос Атанасиос” от XI век, а най-впечатляващ е манастирът „Агиос Йоанис”, който е разположен на върха на скала. Морските специалитети, приготвени в крайбрежните таверни, са задължителни, а местните вина са прочути от древността. Най-удобният транспорт за обиколка на острова е кола, но ако сте любители на пешеходния и вело туризма сте попаднали на точното място.
Скирос е най-големият остров от групата на Спорадите. Той не е толкова посещаван от туристи и е подходящ за спокойни почивки.
Населението на острова е по-малко от 3 000 жители, тъй като южната му половина е пуста, скалиста и ненаселена. В северната част има зеленина и малкото населени места са разположени в нея.
Столицата се казва Скирос Таун (или Хора). Построена е върху склон на хълм с изглед към морето, на върха, на който можете да видите древния венециански (или византийски) замък. Друго по-голямо селище е Молос, близо до столицата. Останалите места са прекалено малки, за да бъдат наречени села. Има повече от 10 плажа на острова, повечето от които са изолирани и все пак достъпни с кола.
На Скирос се отглежда интересна порода понита, с височина до един метър.

Real Time Analytics